Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Ekim 2008 tarihinde kurulmuştur. Klinikte 1 Profesör, 1 Doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 5 uzman ve 7 asistan doktor çalışmaktadır. Asistan eğitimi Ocak 2009 tarihinden beri devam etmektedir. Bugüne kadar 9 asistan hekim uzmanlık eğitimini başarı ile tamamlamıştır.
Kayseri Şehir Hastanesi’nin 2018 yılı mayıs ayında açılmasıyla Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi’nin tüm klinikleri buraya taşınmış olup servisimiz Genel Hastane Binası 2. katta karşılıklı iki servisten oluşmaktadır. Toplam yatak sayısı 36’dır. Poliklinik sayımız 2 olup Genel Hastane zemin katta bulunmaktadır. Klinik hasta takibinin yanı sıra her gün yoğun bakım vizitleri, tüm hastane geneline konsültasyon hizmetleri sunulmaktadır.
Kliniğimizde biri klinik sorumlu hemşiresi olmak üzere 20 hemşire, bir klinik sekreteri, dört hizmetli ve üç temizlik şirketi görevlisi yardımcı personel olarak hizmet vermektedir.
Enfeksiyon kontrol komitesi hemşireleri sürveyansın yanında günlük olarak tüm yoğun bakımlar, dezenfeksiyon-sterilizasyon ünitesi, ameliyathaneler, doğum salonları gibi kritik alanların takibini yapmaktadır. Ortalama iki haftada bir hastane geneline enfeksiyon kontrolüne ilişkin eğitimler verilmektedir.
Eğitim dönemi eylül ve haziran ayları arasındadır. Haftada iki gün makale ve seminer şeklinde asistan eğitimi verilmektedir Eğitim programını hazırlarken temel ve klinik mikrobiyoloji, antibiyotikler, klasik enfeksiyon hastalıkları ve hastane enfeksiyonları konuları temel alınmaktadır. Son 2 yıla yakın zamandır seminerlerin en önemli konusu Covid-19 olmakla birlikte başta antibiyotik yönetimi ve diğer konularda da makale ve seminer eğitimleri ile dersler yapılmaktadır. Asistan rotasyonları Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğine uygun şekilde ve sürede uygulanmaktadır.

Misyon

Misyonumuz, tüm enfeksiyon hastalıkları hastalarının tanı, tedavi ve takibi; eğitim, klinik araştırma, antibiyotik yönetimi ile enfeksiyon kontrolü ve önlenmesi konularında güncel tıbbi bilgilerin ışığında enfeksiyon hastalıklarının tedavisini üstlenecek, yetkin uzmanlar yetiştirmektir.

Programın amaçları

Yatarak ya da ayaktan hastaların takip ve tedavisini üstlenebilecek, konsülte edeceği hastalar konusunda yetkin uzmanlar yetiştirmek amaçlanmıştır.
Enfeksiyon Hastalıkları asistanları, başta yoğun bakım hastaları olmak üzere nakil hastaları, palyatif bakım hastaları, akut ve kronik viral hepatitlerin tanı takip ve tedavisi, diyabetik ayak ve bası/travma yaralarının bakımı ve tedavisi, HIV, antibiyotik yönetimi, bağışıklama, proflaksi ile hastane enfeksiyonları kontrolü ve önlenmesi konusunda uzmanlık eğitimi alırlar.
Mikrobiyolojik tanı yöntemlerinin öğrenilmesi, kliniğe uyarlanması konusunda ve antibiyotik yönetimi konularında eğitim alırlar.
Makale ve seminer programları ile vaka takdimleri sunumlarına katılarak hem uzmanlık eğitiminin düzeyini daha bilimsel düzeye taşımak, bilimsel araştırmaların planlama, gerçekleştirme ve sonuçlandırma basamaklarını öğrenmek, kanıta dayalı tıp uygulamalarını özümsemek için klinik rehberleri takip ederler.

Amaç ve hedefler

Klinik enfeksiyon hastalıkları konusunda yetkin hekimler yetiştirmek
Enfeksiyon hastalıkların tanı ve tedavisinde becerileri geliştirmek
Enfeksiyon Hastalıkları literatürünü okuma ve anlama ve eleştirme becerilerini güçlendirmek;
Klinik veya deneysel araştırma yapma fırsatları sağlamak

Klinikte görev yapan akademisyen, hekim ve asistanların isim ve unvanları:

Uzman Hekim Kadrosu

Prof. Dr. İlhami ÇELİK (SBÜ)

Prof. Dr. Üner KAYABAŞ (SBÜ)

Doç. Dr. Zehra BEŞTEPE DURSUN

Doç. Dr. Esma ERYILMAZ EREN (SBÜ)

Dr. Öğr. Üyesi Ayşin KILINÇ TOKER (SBÜ)

Uzm. Dr. Deniz GÜZEL

18. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
19. Solid organ nakli alıcılarında enfeksiyonlar
20. Kök hücre nakli alıcılarında enfeksiyonlar
21. Viral hepatitler (akut/kronik)
22. Seyahat ilişkili enfeksiyonlar
23. Geriatrik hastalarda enfeksiyonlar
24. Damariçi uyuşturucu bağımlılarında enfeksiyonlar
25. Mikrobiyal virülans faktörleri ve konak savunma mekanizmaları.
26. Majör hastalıkların epidemiyolojisi, klinik seyri, belirtileri, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi; virüsler, klamidya, mikoplazma ve üreoplazma, riketsiyozlar dahil dahil bakteriyel enfeksiyöz ajanlar, spiroketler, mikobakteriler, mikozlar, protozoa ve helmintler.
27. Tıbbi literatür, tıbbi bilişim, klinik epidemiyoloji ve biyoistatistik ve araştırma metodolojisi
28. Bilimsel problem çözme yöntemi ve kanıta dayalı karar verme bilgisi
29. Endikasyonlar, kontrendikasyonlar, sınırlamalar, komplikasyonlar, teknikler ve yorumlanması dahil olmak üzere disiplinin ayrılmaz bir parçası olan teşhis ve tedavi prosedürlerinin sonuçları. Uygun endikasyonlar ve tarama testleri/prosedürlerinin kullanımı.
30. Antimikrobiyal ve antiviral ajanların etki mekanizmaları ve advers reaksiyonları, direnç, antimikrobiyal ajanlar ve diğer bileşikler arasındaki ilaç-ilaç etkileşimleri.
31. Hastane, ayaktan hasta, bakımevleri ve ev dahil çeşitli klinik ortamlarda antimikrobiyal ajanların uygun kullanımı ve yönetimi,
32. Bulaşıcı hastalıkla ilgili örnek toplama için uygun prosedürler; artrosentez, lomber ponksiyon ve apse aspirasyonu dahil
33. Enfeksiyon hastalıklarında profilaksi ve immünoprofilaksi ilkeleri.
34. Antiretroviral ajanların özellikleri, kullanımı ve komplikasyonları, mekanizmaları ve klinik antiretroviral ajanlara karşı viral direncin önemi ve bunların tanınması ve yönetimi, HIV/AIDS'li hastalarda fırsatçı enfeksiyonlar.
35. Antimikrobiyal yönetim ilkeleri ve uygulamaları.
36. Enfeksiyon kontrolü ve hastane epidemiyolojisi.

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi